Op vrijdag 7 april in de avonduren gaat de nieuwe versie van het Minddistrict platform in productie. Ook vernieuwen we de content in onze catalogus. In deze releasenota kun je lezen wat er nieuw is. Veel plezier met de nieuwe versie van Minddistrict!

Vragen over het Minddistrict platform of App? Bekijk onze online support pagina!

INHOUDSOPGAVE

Content

Nieuwe module: Een positiever zelfbeeld

De module is onderdeel van het modulepakket ‘Weg uit de verslaving’. Deze nieuwe module is de 9e binnen dit pakket.

Een negatief zelfbeeld kan het herstel van verslaving in de weg staan. In deze module kunnen cliënten daarom aan de slag met hun zelfbeeld. De cliënt leert hoe zelfbeeld en verslaving invloed op elkaar hebben en gaat oefenen met het verbeteren van het zelfbeeld. Dit kunnen cliënten doen door zichzelf eerst te vergeven, het verleden te accepteren en zich te focussen op de dingen waar ze invloed op hebben. Vervolgens ontdekken ze hun positieve eigenschappen en kunnen ze oefenen met dankbaarheid en positieve zelfspraak.
Deze nieuwe module is vanaf 4 april beschikbaar. Zijn de eerste 8 modules al geactiveerd in jullie catalogus? We activeren deze 9e dan automatisch ook.
Interesse in het modulepakket 'Weg uit de verslaving' en zijn deze nog niet beschikbaar in jullie platform? Neem dan (via jullie applicatiebeheerder) contact op met de Minddistrict servicedesk.

Nieuwe module: 'CGT voor Autisme'

Voor volwassenen met autisme is er vanaf nu een nieuwe praktische hands-on module beschikbaar die alle basics van CGT uitlegt.
De connectie tussen gevoel, gedachten en gedrag wordt uitgelegd en de cliënt kan praktische oefeningen doorlopen. Zo kunnen ze leren ombuigen van niet-helpende gedachten naar helpende gedachten. Ook kunnen ze nadenken over hoe ze hun gedrag kunnen veranderen. Ten slotte bevat deze module een G-Schema dagboek dat ze zo vaak als ze willen kunnen invullen.

Meer informatie over CGT voor Autisme
Deze module is beschikbaar vanaf 4 april. Interesse? Neem dan (via jullie applicatiebeheerder) contact op met de Minddistrict servicedesk.

'Wat is EMDR?' voor 16+ jongeren

De psycho-educatie module ‘Wat is EMDR?’ is nu ook beschikbaar voor jongeren ouder dan 16 jaar. Belangrijkste verschil met de volwassen versie is dat de ervaringsdeskundige, die in de module aan het woord is, jonger is. Het verhaal zal o.a. daardoor meer herkenbaar voor jongeren.

Wist je dat we ook een versie van 'Wat is EMDR?' voor volwassen hebben? En als je ook met MOOVD samenwerkt om is er een module 'Digitale EMDR' voor online EMDR.

Meer informatie over EMDR voor jongeren vanaf 16
Deze modules is beschikbaar vanaf 4 april. Interesse? Vraag deze (via jullie applicatiebeheerder) aan bij de Minddistrict servicedesk.

Nieuw plan: ‘Signaleringsplan voor verslaving’

In onze nieuwe plannen tool hebben we een signaleringsplan gemaakt voor verslaving.

In dit plan wordt voor iedere fase (groen, oranje en rood) uitgevraagd waar de cliënt aan merkt hoe het gaat, wat ze kunnen doen, hoeveel trek en spanning ze hebben, wat anderen merken en wat anderen kunnen doen. Als dit plan geïntegreerd is met een module, komen de antwoorden uit de module automatisch in het plan terecht.
Wil je dit plan zelf koppelen aan een eigen module? Neem contact op met jullie interne applicatiebeheerder of met de Minddistrict accountmanager.

Nieuwe module 'Videobellen met Minddistrict'

Is op jullie platform de optie om te videobellen geactiveerd?
Dan is nu ook de zelfhulpmodule 'Videobellen met Minddistrict' geactiveerd in de (zelfhulp)catalogus.

Deze module is ontwikkelt in samenwerking met Thubble.

Deze module liever niet beschikbaar stellen via de zelfhulpcatalogus? De applicatiebeheerder van jullie platform kan deze in de zelfhulpcatalogus deactiveren. De configuratie hiervoor is te vinden via de tegel 'Zelfhulpcatalogus' in de tab 'Configuratie'.
Voor het helemaal uitzetten van de module op jullie platform kan de applicatiebeheerder contact opnemen met de Minddistrict servicedesk.

'Wat is autisme (naasten)' in zelfhulpcatalogus voor naasten

Deze wijziging is relevant voor naasten

De module 'Wat is autisme (naasten)' was al sinds 1 november beschikbaar.
Deze module is nu ook toegankelijk gemaakt via de zelfhulpcatalogus voor naasten. Op die manier kan een naaste van een persoon met autisme de module zelf starten via het naastenaccount.

Is deze module in jullie catalogus geactiveerd maar wil je niet dat deze in de zelfhulpcatalogus voor naasten staat?

De applicatiebeheerder van jullie platform kan deze deactiveren in de configuratie voor 'Naasten'. Via de button 'Beheer zelfhulpcatalogus van naasten' verschijnt een overzicht van de tools in deze catalogus en kan een tool worden uitgevinkt.
Deze tool is dan nog wel beschikbaar in de 'gewone' catalogus voor hulpverleners, zodat ze deze module nog wel kunnen toewijzen in een cliëntaccount.

Aankondiging: uitfasering browser-only versie 'Expert van jezelf'

We faseren af en toe een aantal modules uit. Dit doen we om onze catalogus overzichtelijker te maken voor hulpverleners. Ook worden browser-only modules regelmatig vervangen door mobiele varianten, waarna we de browser-only module uitfaseren.

Op 2 mei 2023 worden de browser-only modules ‘Expert van jezelf’ en ‘Expert van jezelf: losse onderdelen’ uitgefaseerd. Voor deze modules is een nieuw en goed alternatief beschikbaar die óók in de Minddistrict app gebruikt kan worden. Deze mobiele module helpt cliënten stap voor stap een signaleringsplan in te vullen. Dit plan wordt apart opgeslagen op de homepagina. Zo kunnen cliënten er makkelijk bij, ook om het plan nog te bewerken.

De mobiele versie van 'Expert van jezelf' is al beschikbaar gemaakt op de platformen waar de browser-only modules in de catalogus staan.

Uitfasering Fobie

Zoals vorige maand aangekondigd faseren we op 4 april 2023 de browser-only module ‘Fobie’ uit. Voor deze module is een nieuw en goed alternatief beschikbaar die óók in de Minddistrict app gebruikt kan worden, namelijk: ‘Minder angst met exposure’. Deze nieuwe variant is al automatisch beschikbaar gemaakt op de platformen waar de browser-only module ‘Fobie’ aanstond.

CMS

Conditionele triggers in mobiele modules

Deze wijziging is relevant voor editors

Tot nu toe was het niet  mogelijk om een conditionele (voorwaardelijke) trigger toe te voegen in een mobiele module. Een trigger kon alleen geactiveerd worden via de button ‘volgende’ of via een verzendmoment.

Nu is de toolkit van editors uitgebreid, waardoor de mobiele modules meer mogelijkheden hebben en cliënten zelfstandiger kunnen werken omdat tools automatisch worden geactiveerd.

In welke vraagtypes zijn conditionele triggers mogelijk?

Editors kunnen in mobiele modules voorwaardelijke (conditionele) triggers maken op basis van:

• een specifiek antwoord in een gesloten vraag.
    De functionaliteit werkt met de volgende gesloten vragen: enkelkeuze, meerkeuze, getal aangegeven via een slider of een invulveld.
  • berekening/computation.  Bij een specifieke rekenscore op een gesloten vraag wordt een tool klaar gezet als hier een trigger is toegevoegd. Dit werkt bij enkelkeuze- en meerkeuzevragen.

De conditionele trigger activeert tools, zoals bijvoorbeeld een mobiele module, plan, schema of dagboek. De getriggerde tool wordt op de homepage of binnen de bestaande modulelijst toegevoegd.

Triggeren van begeleide/onbegeleide content

Voorheen werd getriggerde inhoud automatisch onbegeleid als de mobiele module van waaruit het werd getriggerd ook onbegeleid was.

Nu kan de editor in een begeleide module kiezen of de getriggerde content begeleid of onbegeleid moet zijn.

Flow van een trigger bij een specifiek antwoord

Flow van een trigger bij een computation

Tools op later moment (uitgesteld) activeren via een trigger

Deze wijziging is relevant voor editor

Tot nu toe was het alleen mogelijk in browser-only modules om tools met een vertraging te activeren. Minddistrict is bezig om zoveel mogelijk tools geschikt te maken voor de app. Vandaar dat ook deze optie nu voor mobiele modules beschikbaar is.

Editors hebben nu de mogelijkheid om ook in mobiele modules te regelen dat getriggerde tools met vertraging worden geactiveerd. In mobiele modules kan de editor, in een gesloten vraag of een enkelkeuze- en meerkeuzevragen die een berekening bevatten, aangeven dat de inhoud met een vertraging beschikbaar komt in het cliëntaccount.

Een vertraging kan worden uitgedrukt in bijv. seconden, minuten, uren, weken, maanden of jaren.

Tool met vertraging automatisch klaar laten zetten

Ook interessant

Tip: Als hulpverlener inloggen op het platform via je mobiel

Deze wijziging is relevant voor hulpverleners

Alleen cliënten en naasten kunnen gebruik maken van de Minddistrict app voor toegang op het platform.

Ben je hulpverlener en wil je via je mobiele telefoon of tablet gebruik maken van Minddistrict? Dat kan dan via een browser op jouw mobiel of tablet:

Ga op jouw device naar je favoriete browser (bijv. chrome, safari, of firefox), vul de URL van je platform in, en log in met je gebruikersnaam en wachtwoord.

Of, nog makkelijker, zoek op je telefoon of tablet een e-mail van Minddistrict en open het platform via de link in die e-mail.
Er is momenteel geen app voor hulpverleners: alleen cliënten en naasten kunnen gebruik van maken van de Minddistrict app.

Tip: Als hulpverlener kun je steeds opnieuw via je mobiel op een makkelijke en snelle manier naar het platform navigeren. Dit kan door een snelkoppeling te maken. Hoe je dit doet kun je bij de veelgestelde vraag 'Is er een app of kan ik via mijn mobiel inloggen? lezen.

Meer over de module 'Minder angst met exposure'

Deze wijziging is relevant voor hulpverleners

In de maandelijkse sessie ‘Meer over een module’ zet één van onze interventieontwikkelaars telkens een module in de spotlight. Je bent van harte welkom om mee te doen aan deze korte sessies. Er is ook gelegenheid om vragen te stellen.

De volgende editie is op dinsdag 11 april via Teams van 16:00-16:30.  We laten dan de module ‘Minder angst met exposure’ zien. Een nieuwe transdiagnostische module die je kunt inzetten bij cliënten met angst, dwang of fobie. Deze module is ontwikkeld samen met het exposure lab van GGZ-NHN. In deze sessie worden de belangrijkste elementen van de module getoond en leggen we uit hoe je de module kunt inzetten in je behandeling.

Aanmelden

Meld je aan door een e-mail te sturen naar info@minddistrict.com met als onderwerp ‘Meer over een module 11/4”. We sturen je een paar dagen voorafgaand aan de sessie de Teamslink toe.

Kun je er niet live bij zijn? De opname wordt achteraf gedeeld in de Minddistrict Community, om later terug te kijken. Ben je nog geen community member? Maak dan snel een account aan. In de community kun je vooraf al vragen stellen, of achteraf nog even doorpraten met andere professionals en/of Minddistricters.

Op de hoogte blijven van ontwikkelingen? Schrijf je in en ontvang de Releasenota elke maand.