Op vrijdag 7 juli in de avonduren gaat de nieuwe versie van het Minddistrict platform in productie. Ook vernieuwen we de content in onze catalogus. In deze releasenota kun je lezen wat er nieuw is. Veel plezier met de nieuwe versie van Minddistrict!

Vragen over het Minddistrict platform of App? Bekijk onze online support pagina!

INHOUDSOPGAVE

Platform

Reminder e-mail voor cliënten na week inactiviteit

Deze wijziging is relevant voor cliënten

Wanneer een cliënt is gestart met een module maar vervolgens een week inactief is op het Minddistrict platform, krijgt hij/zij voortaan een taak en een bijpassende reminder e-mail. De e-mail herinnert de cliënt vriendelijk om verder te gaan in de module, of als de module niet goed aansluit bij de cliënt, om de module dan te archiveren. De taak zal weer verdwijnen wanneer de cliënt verder gaat in de module of als de module is gearchiveerd.

Client krijgt een reminder na een week inactiviteit

Checkboxen automatisch gecheckt bij overdragen tools

Deze wijziging is relevant voor hulpverleners en secretaresses

Wanneer je als hulpverlener of secretaresse een cliënt overdraagt aan een andere professional of de relatie wilt beëindigen met je cliënt, zullen voortaan alle checkboxen al gecheckt zijn bij het overdragen/ontkoppelen van de tools van de client. Dit scheelt een aantal kliks in het ontkoppelingsproces. Je kunt de check eraf halen bij de tools die je niet wilt overdragen.

Checkboxen automatisch gecheckt bij overdragen cliënt

Nudge voor introductiepagina voor cliënten

Deze wijziging is relevant voor cliënten

De nieuwe introductiepagina voor cliënten was in de vorige releasenota al aangekondigd, maar zal pas vanaf deze deployment (7 juli 2023) actief zijn. Voor meer informatie, zie de release nota van Juni 2023.

Onze ontwikkelaars hebben hier nog iets extra's aan toegevoegd, namelijk dat de cliënt een nudge krijgt bij de eerste keer inloggen (door middel van een pop-up binnen het platform). Wanneer zij hierop klikken, komen zij op de introductiepagina. Indien de cliënt de pop-up weg klikt, is de introductiepagina nog steeds beschikbaar in het drop-down menu rechtsboven naast de profielfoto.

De introductiepagina is altijd terug te vinden in het drop-down menu

Content

NAH en omgaan met beperkte belastbaarheid

De module ‘NAH en omgaan met beperkte belastbaarheid’ van Heliomare is nu ook (kosteloos) beschikbaar voor onze klanten. De module is voor cliënten met niet-aangeboren hersenletsel die invaliderende vermoeidheidsklachten ervaren. In de module wordt aandacht besteed aan zowel het omgaan met verminderde belastbaarheid als het vergroten van belastbaarheid. De module is gebaseerd op CGT en bevat onderdelen als psycho-educatie, doelen stellen, strategieën over omgaan met verminderde belastbaarheid en het 4G-model. In het bijbehorende dagboek: ‘Belastbaarheid’ houdt de cliënt activiteiten en vermoeidheid bij.

Interesse om jullie catalogus uit te breiden met deze module? Neem contact op met de Minddistrict applicatiebeheerder binnen jouw organisatie of (via je accountmanager) met de Minddistrict Servicedesk.

Nieuwe versie ‘Geen donkere wolk meer’

Bij Minddistrict zijn we constant aan het doorontwikkelen. Recent zijn we gestart met een revisie van de depressie module waarbij de nieuwste kennis en technieken zijn inbegrepen. Hier valt onder:

• Het toevoegen van een signaleringsplan, wat verschijnt op de homepagina en die de cliënt er altijd makkelijk bij kan pakken
  • Het toevoegen van de PHQ-9 en QoL om stemming te monitoren over de behandeling heen
  • Het verwijderen van het dagboek stemming om de draaglast minder hoog te maken naast de vragenlijsten, het dagboek gedachten uitdagen en het plan
  • Zo ook het verwijderen van een verzendmoment en de wondervraag, waarbij we een hogere uitval zagen
  • De illustraties zijn omgezet naar de nieuwste stijl
  • Er is een animatie en extra informatie toegevoegd over terugval
  • Het naar voren brengen van de informatie over structuur binnen het gedeelte wat gaat over gedragsactivatie
  • Er is wat meer informatie over het belang van bewegen toegevoegd
Mocht er feedback zijn naar aanleiding van deze wijzigingen of in het algemeen over deze module dan kun je contact opnemen met de Minddistrict servicedesk.

Uitfasering Verslavingsmodules

Op 1 augustus 2023 worden 5 browser-only Verslavingsmodules uitgefaseerd: Middelenproblematiek, Problemen met alcohol, Problemen met cannabis, Problemen met benzodiazepinen en Seksverslaving. Voor deze modules zijn goede alternatieven beschikbaar die óók in de Minddistrict app gebruikt kunnen worden, namelijk:

• Breng je verslaving in kaart (een versie voor middelen en voor gedrag)
  • Pak je verslaving aan (een versie voor middelen en voor gedrag)
  • Omgaan met trek
  • Vind je motivatie
  • Op naar een nieuwe leefstijl
  • Omgaan met anderen
  • Een positiever zelfbeeld

Deze transdiagnostische Verslavingsmodules zijn in combinatie met elkaar in te zetten bij iedere soort verslaving. Zo kan de keuze en volgorde van onderwerpen precies aansluiten bij wat een cliënt nodig heeft.

Als jouw instelling de browser-only modules gebruikte, zijn de nieuwe versies automatisch beschikbaar gemaakt.

Uitfasering 'Start je persoonlijke route'

Op 4 juli 2023 wordt de zelfhulpmodule ‘Start je persoonlijke route’ uitgefaseerd. Voor deze module is een vervangende en geupdate module beschikbaar met de titel ‘Welkom’. In deze nieuwe module wordt op overzichtelijke wijze uitgelegd hoe cliënten het Minddistrict platform en de app kunnen gebruiken en worden ze gemotiveerd hun online behandeling te beginnen en af te maken.

Interesse om jullie catalogus uit te breiden met deze module? Neem contact op met de Minddistrict applicatiebeheerder binnen jouw organisatie of (via je accountmanager) met de Minddistrict Servicedesk.

CMS

Uitfasering van het browser-only CMS

Deze wijziging is relevant voor editors

We gaan afscheid nemen van ons browser-only CMS, het oude systeem waarin je alleen content kunt maken dat beschikbaar is in een browser. Zelf ontwikkelen we al geruime tijd geen modules meer in dit systeem, maar alleen in ons mobiele CMS. We willen namelijk dat alle content ook in onze app beschikbaar is en een moderne look en feel heeft. Zo dragen we bij aan het laagdrempelig en gebruiksvriendelijk aanbieden van blended zorg aan cliënten. Dat betekent dus ook dat we niet meer investeren in het verbeteren van het browser-only CMS, en juist wel in het door ontwikkelen van het mobiele CMS.

Het wordt ook tijd voor jullie, onze CMS-klanten, om modules en vragenlijsten die in het oude systeem gebouwd zijn, om te zetten naar het nieuwe, mobiele systeem. Misschien hebben jullie dit al voor een deel gedaan, misschien zie je ertegenop. Maar het biedt ook kansen: verouderde content opfrissen en modules nog makkelijker beschikbaar maken via de app.

Pim, projectmanager bij de Waag, is al geruime tijd betrokken bij het omzetten van hun ARopMaat browser-only modules naar mobiele versies. “Modules via de app zijn heel geschikt voor de forensische zorg. Het werkt drempelverlagend. Daarom was het meteen zinnig om onze modules om te gaan zetten.”

Vanaf 1 januari 2024 kan er geen content meer gebouwd worden in het oude CMS. En vanaf 1 januari 2025 zal alles overgezet moeten zijn.

We kunnen je hierbij ondersteunen als je wilt. Of je laat ons team van interventie-ontwikkelaars het voor je doen. Vraag je accountmanager naar de mogelijkheden.

Pim zijn advies: “Ik zou gewoon beginnen met één module. Er zijn inmiddels zoveel functies toegevoegd aan het nieuwe CMS, zoals de plannen en schema’s functionaliteit en triggers. Je kunt er echt veel mee. En het geeft je de gelegenheid om een mooie verbeterslag te maken op inhoud, lay-out en taal. Dat hebben wij in ieder geval gedaan.”

Ook interessant

Elearning 'Meten is weten'

Deze wijziging is relevant voor data analisten en officers

Veel klanten hebben inmiddels toegang tot ons data dashboard. Het dashboard geeft een algemeen inzicht in het gebruik van jouw Minddistrict platform en toont geanonimiseerde gegevens op organisatieniveau. Daarnaast kun je ook ruwe data downloaden van het Minddistrict platform. Of gebruik maken van een REST-API.

Om je te helpen bij het interpreteren van de data maar ook om je te helpen met het maken van een plan om de data in te zetten voor jouw organisatie, hebben we de elearning 'Meten is weten' ontwikkeld. De elearning leidt je door de functionaliteiten van het dashboard en laat je nadenken hoe je het beste uit het dashboard kunt halen. Ook de andere data mogelijkheden komen voorbij.

Als je een account hebt op het data dashboard kun je kosteloos toegang krijgen tot deze elearning op het elearningplatform van jouw organisatie. Nieuwe gebruikers van het data dashboard krijgen automatisch (kosteloos) toegang tot de elearning.

Interesse in toegang tot het dashboard en/of de elearning 'Meten is weten'? Deze kun je aanvragen bij de Minddistrict servicedesk.

Meer over... COMET en Scheiding

Deze wijziging is relevant voor hulpverleners

In de maandelijkse sessie ‘Meer over een module’ (MoeM) zet één van onze interventieontwikkelaars telkens een module in de spotlight. Waar is de interventie uit opgebouwd? Wie zijn er betrokken geweest bij de ontwikkeling? Wat is er speciaal aan de module? En ook: waarom zijn bepaalde keuzes gemaakt? Je bent van harte welkom om mee te doen aan deze korte sessies. Er is ook gelegenheid om al je vragen te stellen.

De eerstvolgende editie is op dinsdag 4 juli (16:00-16:30 via Teams) en zal gaan over COMET. Samen met auteur Kees Korrelboom en Uitgeverij BSL hebben we de module COMET voor negatief zelfbeeld ontwikkeld. COMET staat voor Competitive Memory Training en is een stapsgewijze methode waarbij cliënten in 7 stappen aan hun negatieve zelfbeeld gaan werken. Met concrete oefeningen leren ze om hun positieve zelfbeeld te versterken. In de meeting zullen we de module laten zien, inclusief de nieuwe plannen die eraan zijn toegevoegd en de RSES-vragenlijst die in de module is geïntegreerd.

De editie daarna vindt plaats dinsdag 1 augustus van 16:00-16:30 uur via Teams. Tijdens deze sessie gaan we het hebben over onze drie nieuwe modules over het onderwerp Scheiding. We hebben drie nieuwe modules ontwikkeld: één gericht op kinderen (8-11 jaar), één voor jongeren (12-16 jaar) en één voor ouders. Deze modules komen vanaf 1 augustus beschikbaar in onze catalogus. Tijdens de meeting krijgen jullie een voorproefje van de inhoud en bespreken we hoe ze effectief kunnen worden ingezet.

Aanmelden

Opgeven kan door een email te sturen naar info@minddistrict.com met als onderwerp "Meer over een Module 4/7" en/of "Meer over een module 1/8". We sturen je dan enkele dagen voor de sessie een Teamslink toe.

Zie ik je daar?

Heb je alvast vragen die je ons wilt stellen, of wil je achteraf nog even doorpraten met andere professionals en/of Minddistricters? Dat kan via onze Minddistrict Community. Ben je nog geen community member? Maak dan snel een account aan.

Op de hoogte blijven van ontwikkelingen? Schrijf je in en ontvang de Releasenota elke maand.