Op vrijdag 4 maart in de avonduren gaat de nieuwe versie van het Minddistrict platform in productie. Ook vernieuwen we de content in onze catalogus. In deze releasenota kun je lezen wat er nieuw is. Veel plezier met de nieuwe versie van Minddistrict!

Vragen over het Minddistrict platform of App? Bekijk onze online support pagina!

INHOUDSOPGAVE

Platform

Deze wijziging is relevant voor alle professionals

De navigatiebalk voor de professionals is aangepast. Deze is overzichtelijker doordat het minder plaats in beslag neemt en moderner oogt.

Oude situatie
Voorheen was de navigatie over twee balken verdeeld en nam daardoor meer ruimte in beslag. Ook omdat de navigatie altijd in beeld bleef staan.
Oude situatie

Alle features in de navigatie zijn er nog, wel is het volgende gewijzigd:

Nieuwe situatieNieuwe situatie
Indicator platform
Een gele balk geeft aan in welk platform je zit (bijv. het trainings- of contentplatform). Het productieplatform heeft geen gele balk.

De navigatiebalk
Alle items (logo, profiel en hoofdmenu) staan in één balk in plaats van verdeeld over twee.
Scroll je naar beneden op het scherm dan verdwijnt het menu. Het staat niet langer vast in het scherm.

Scrollen door menu
Heb je een klein scherm? Vanaf nu blijft het menu deels zichtbaar met pijltjes om naar links en rechts te scrollen. Voorheen zag je een dropdown menu op een klein scherm.

Profiel
Jouw eigen naam staat niet langer naast de cirkel waar je profielfoto kan staan. Hierdoor blijft het scherm visueel leger.

Zichtbaarheid via profiel
Dit wordt nu middels een tekst weergegeven. Je kunt de zichtbaarheid aan- of uitzetten met behulp van een slider.

Aankondiging
Om een aankondiging te lezen hoef je niet langer op een informatie- icoontje te klikken. De aankondiging wordt vanaf nu in zijn geheel getoond. Als je de aankondiging gelezen hebt kun je hem zelf uitzetten door op de x te klikken.

De configuratietegel 'lay-out' wordt 'logo's'

Deze wijziging is relevant voor alle applicatiebeheerders

Om deze configuratie duidelijker te maken zijn er tekstuele wijzigingen in de uitleg van de velden en de veldnamen van deze configuratie gemaakt. Het hernoemen van de configuratie 'Lay-out' naar 'Logo's zal hier ook aan bijdragen.

Weergave voortgang in mobiele modules aangepast

Deze wijziging is relevant voor cliënten en naasten

De voortgangsindicator in een mobiele module was tot nu toe een cirkel. Dezelfde cirkel was ook de toegang tot het navigatiemenu in de module.

Deze indicator is vervangen door een voortgangsbalk die bovenaan de pagina te zien is. Daarnaast is een link 'Overzicht' toegevoegd aan de linkerkant van de pagina. Cliënten kunnen klikken op de link 'Overzicht' om het overzicht van de module te ontvouwen. Op deze manier kunnen cliënten makkelijk door de module navigeren. Je kunt zien welke pagina's nog aan bod komen in de module en je kunt eerder ingevulde antwoorden bekijken.

De voortgang in de balk wordt weergegeven in stappen naar het volgende verzend/reflectie moment. Zodra dit moment is bereikt staat de balk volledig gevuld. Gaat de cliënt naar het volgende onderdeel van de module dan start men met een lege voortgangsbalk.

Weergave van voortgang in modules op de homepage

Deze wijziging is relevant voor cliënten en naasten

Cliënten zagen op hun homepage in de moduletegel altijd een voortgangsbalk met een melding van het aantal mijlpalen.

Dit kon een vertekend beeld geven omdat de zogenoemde 'mijlpalen' niet evenredig over de module verspreidt staan. Vanaf begin maart wordt bij deze voortgangsbalk gesproken over 'jouw voortgang'. De algehele voortgang wordt getoond en de mijlpalen zijn daarin losgelaten.

Promotie van de app

Deze wijziging is relevant voor cliënten en naasten

Middels de app kan de cliënt altijd en overal aan de slag met ehealth. Het is dan ook belangrijk dat de cliënt op de hoogte is van de mogelijkheid om de app te gebruiken. Bovenaan de homepage ziet de cliënt nu een banner waarin de Minddistrict app wordt gepromoot. De banner kan ook worden weg geklikt als de promotie niet (meer) nodig is. Voorheen stond een soortgelijke banner onderaan de pagina en werd daardoor vaak over het hoofd gezien.

Minddistrict app

Bijlagen toevoegen in conversaties

Deze wijziging is relevant voor cliënten en naasten

Cliënten konden in de Minddistrict app alleen bijlagen in conversaties ontvangen en openen. Het is nu ook mogelijk om bijlagen in conversaties via de Minddistrict app te verzenden.

Content

Nieuwe modules voor Emotieregulatie

Eind maart komen er drie nieuwe modules beschikbaar voor het onderwerp emotieregulatie.

• Jeugd: Mijn emoties en ik (8-11)
  • Jeugd: Mijn emoties en ik (12-16)
  • Met je kind in gesprek over emoties (ouders & opvoeders)

De modules geven onder andere inzicht in wat emoties zijn, hoe je emoties bij jezelf kan herkennen, wat verschillende fases van emoties zijn en hoe je ermee om kan gaan. Het mooie aan dit pakket is dat zowel de kinderen/jongeren als de ouders en opvoeders praktische handvatten en oefeningen krijgen die ze beide kunnen helpen bij het omgaan met emoties. Zo krijgen beide partijen dezelfde uitleg over emoties en sluiten de dagboeken op elkaar aan. Hierdoor worden gesprekken buiten de spreekkamer gestimuleerd over hoe je je voelt en waarom je op een bepaalde manier reageert.

De modules zijn beschikbaar vanaf eind maart. Wil je de catalogus uitbreiden met deze nieuwe modules? Neem dan contact op met je accountmanager of de Minddistrict Servicedesk

Uitfasering Jeugd: ADHD

We faseren af en toe een aantal modules uit. Dit doen we om onze catalogus overzichtelijker te maken voor hulpverleners. In een eerdere releasenota kun je hier een uitgebreide toelichting op lezen.

Op 1 maart 2022 wordt de web-only module ‘Jeugd: ADHD’ uit gefaseerd. Voor deze module is een goed alternatief beschikbaar die óók in de Minddistrict app gebruikt kan worden. De nieuwe variant is al automatisch beschikbaar gemaakt op de platformen waar de web-only module geactiveerd is.

Uitfasering oefenplan, motivatieplan, terugvalpreventieplan

Is het Minddistrict platform binnen jouw organisatie voor 2016 online gezet? Misschien zijn de functionaliteiten oefenplan, motivatieplan en terugvalpreventieplan nog beschikbaar. Daar het verouderde functionaliteiten zijn, gaan we ze uitfaseren en vervangen. Is van de plannen op jullie platform de afgelopen 12 maanden geen gebruik gemaakt? Dan worden deze plannen voor jouw platform gedeactiveerd. Cliënten die in een bestaand plan werken kunnen hiermee verder gaan, maar het is niet langer mogelijk om nieuwe plannen klaar te zetten. Voor de plannen zijn goede alternatieven beschikbaar:

PlanAlternatief
Oefenplano.a. de modules 'Fobie', 'Gegeneraliseerde angst', 'Paniek', 'Sociale angst'
MotivatieplanModule ‘Een doel stellen’
TerugvalpreventieplanModule ‘Signaleringsplan maken’ of browser-only module ‘Expert van jezelf’.

CMS

Mailen in plaats van releaseformulieren

Deze wijziging is relevant voor release managers

Sinds enige tijd kunnen release managers zelf content releasen. Alleen het activeren of deactiveren van content gaat nog via de servicedesk. Hiervoor hoef je niet langer gebruik te maken van de releaseformulieren. In plaats daarvan kun je een e-mail naar de servicedesk sturen met daarin de volgende gegevens:

• ID's van de content
  • URL('s) van de platformen
  • Of het om activeren of om deactiveren gaat

Op de hoogte blijven van ontwikkelingen? Schrijf je in en ontvang de Releasenota elke maand.