Op vrijdag 2 april in de avonduren gaat de nieuwe versie van het Minddistrict platform in productie. Ook vernieuwen we de content in onze catalogus. In deze releasenota kun je lezen wat er nieuw is. Veel plezier met de nieuwe versie van Minddistrict!

Vragen over het Minddistrict platform of App? Bekijk onze online support pagina!

INHOUDSOPGAVE

Platform

Overzicht per uur in dagboekgrafieken

Deze wijziging is relevant voor cliënten en behandelaren

Soms is het wenselijk om gegevens in een dagboek per uur te visualiseren. Hierdoor geeft een grafiek inzicht in de ontwikkelingen per periode van 24 uur. Dit kan zowel de cliënt zelf als de behandelaar relevante informatie geven. Dit was nog niet mogelijk, ook niet als er meerdere malen per dag een dagboek werd ingevuld.

Het overzicht per uur wordt getoond als je klikt op de link op de betreffende dag in de kalender.
De 24 uren van de dag zijn op de x-as weergegeven (zie afbeelding).
Let op: het overzicht per uur is alleen beschikbaar via de browser.

Aanpassing in data-exports

Deze wijziging is relevant voor data officers en data analisten

In de nieuwe data-export 'modules in modulelijst' kun je bij de velden het type gebruiker (cliënt of professional) die de module heeft toegekend selecteren. Dit geeft inzicht in de zelfhulpmodules die door cliënten zelf worden gestart. Door het veld 'Aanmaakdatum' te selecteren zie je ook wanneer de module is toegekend. Vanzelfsprekend zijn er meer velden die je kunt selecteren in deze export.

Minddistrict niet meer toegankelijk via Internet Explorer

Deze wijziging is relevant voor alle gebruikers

In eerdere Releasenota's was al aangekondigd dat de platformen niet langer toegankelijk zijn via Internet Explorer. Dit omdat wij streven naar een optimale werking en veiligheid van de platformen. Microsoft raadt af om nog langer gebruik te maken van Internet Explorer.

Als een gebruiker het platform toch opent via Internet Explorer komt men op een pagina met een melding dat Internet Explorer niet langer ondersteund wordt.

Op deze pagina staan de browsers die wij adviseren: Chrome, Firefox, Edge en Safari.

Vanaf 2 april 2021 zijn de productieplatformen niet meer toegankelijk via Internet Explorer!

Minddistrict app

Veiliger gebruik van de app: geen voor de hand liggende pincodes

Deze wijziging is relevant voor cliënten en naasten

Gebruikers van de Minddistrict app kunnen een 5-cijferige pincode instellen om de app een volgende keer makkelijker te openen. Alle combinaties van pincodes werden door de app geaccepteerd. Dat kon leiden tot beveiligingsproblemen doordat cliënten gemakkelijk te raden pincodes gebruikten.

Voor de hand liggende pincodes worden vanaf nu geblokkeerd. Denk daarbij aan 5 keer hetzelfde cijfer, op- of aflopende cijferreeksen (1,2,3,4,5 of 0,9,8,7,6)

De blokkering treedt alleen op bij nieuw in te stellen pincodes. Gebruikers die al een voor de hand liggende pincode hadden ingesteld hoeven deze niet te wijzigen.

Content

Mobiele module 'Burn-out' in een nieuw jasje

In de nieuwe versie van de module 'Burn-out' zijn alle illustraties vervangen door nieuwe illustraties. Deze zijn gemaakt in samenwerking met een ervaringsdeskundige.
Hier en daar zijn quotes toegevoegd om de erkenning bij de gebruiker te vergroten.

De indeling van hoofdstukken en oefeningen zijn niet gewijzigd.

Meer informatie over de Burn-out module
Staat deze module nog niet in jullie catalogus en wil je de catalogus uitbreiden met deze module? Neem dan contact op met de Minddistrict Servicedesk. De module wordt 6 april automatisch geüpdatet

Uitfasering aantal browser-only modules gedachten, depressie en jeugd

Zoals eerder aangekondigd gaan we op 6 april 2021 de onderstaande browser-only modules uit de Minddistrict catalogus halen. Voor deze modules is een goed alternatief (die óók in de Minddistrict app gebruikt kan worden) beschikbaar.

Oude browser-only module

Nieuwe mobiele module
GedachteschemaGedachteschema
GedragsexperimentGedragsexperiment
Depressie in het kortDepressie
DepressieDepressie
VerwerkingVerwerking
Gezond bewegenMeer bewegen
Gezonde voedingGezond eten
Jeugd: PaniekJeugd: Paniek
Jeugd: Sociale angstJeugd: Sociale angst
De nieuwe variant is al automatisch beschikbaar gemaakt.

Update Duitstalige catalogus

In ons Duitstalige aanbod komt de nieuwe module beschikbaar:

Interesse in Duitstalige content? Neem dan contact op met je accountmanager of de Minddistrict Servicedesk.

CMS

Update herbruikbare pagina's

Deze wijziging is relevant voor editors die gebruik maken van de herbruikbare pagina's uit de Minddistrict catalogus

Vanaf 6 april zijn updates beschikbaar van 16 herbruikbare pagina’s.
De 16 herbruikbare pagina’s hieronder hebben allemaal een update gehad waarbij één of meerdere bestaande foto’s of illustraties zijn vervangen door nieuwe illustraties. Deze nieuwe stijl zal steeds vaker te zien zijn in de modules.

1. P-E + oefening naasten betrekken
  2. Energievreters en energiegevers
  3. Bodyscan – spanning
  4. Ademhalingsoefening
  5. Spierontspanningsoefening
  6. Autogene training
  7. Fantasie-ontspanningsoefening
  8. Tips en oefening ontspannende activiteiten
  9. Acties plannen ontspanning
  10. P-E CGT
  11. Introductie dagboek ‘G-schema’
  12. Introductie dagboek ‘Uitdaagschema’
  13. P-E Gedragsexperiment
  14. Oefening: Voorbereiden gedragsexperiment
  15. Oefening: Terugblik gedragsexperiment
  16. P-E + oefening terugvalpreventie

Meer informatie over (het updaten van) herbruikbare pagina's

Interesse in de Minddistrict herbruikbare pagina catalogus? Neem dan contact op met je accountmanager.

Dagboeken creëren met grafiek per uur

Deze wijziging is relevant voor editors

Bij het creëren van een dagboek kan gebruik worden gemaakt van het bucket 'day_or_hour'. Voeg deze bucket toe in de code om een overzicht per uur in een staaf-, lijn of spreidingsgrafiek te genereren. Deze grafiek geeft dan een overzicht van de invoer:

• per uur op de overzichtspagina van de betreffende dag
  • per dag op de overzichtspagina van de maand.

Technische update

Synchronisatie met Active Directory

Deze wijziging is relevant voor applicatiebeheerders

Handmatig gegevens wijzigen is foutgevoelig en omslachtig, daarom mag een synchronisatie met de Active directory niet ontbreken. Er is nu een mogelijkheid om ad-hoc of via een dagelijkse taak gegevens te synchroniseren. De beheerder van de Active Directory kan op de Active Directory server gebruikers toevoegen, wijzigen, verwijderen of toevoegen aan een groep. Hierna worden de gebruikers en groepen gesynchroniseerd met het Minddistrict platform door middel van een synchronisatie job.

Wil je meer informatie over de Active Directory? Neem dan contact op je account manager of de Minddistrict servicedesk.

Koppeltaal: Default instelling voor feedbackmomenten nu op "aan"

Deze wijziging is relevant voor organisaties die gebruik maken van Koppeltaal

Feedbackmomenten zijn een belangrijk aspect van begeleide modules. Bij het toekennen van een module via Koppeltaal stond deze standaard echter op 'uit'. Dit is gewijzigd zodat vanaf 2 april de default configuratie voor de feedbackmomenten 'aan' is als een module wordt toegewezen via Koppeltaal.

Wil je de feedbackmomenten standaard op 'uit' bij toekenning via Koppeltaal? Neem dan contact op met de Minddistrict Servicedesk.

REST-API: nieuwe endpoints voor tonen en toekennen van tools

Deze wijzigingen zijn relevant voor organisaties die het Minddistrict platform integreren met systemen van derden

Het nieuwe Catalogue REST-API endpoint maakt het mogelijk om beschikbare tools (modules, dagboeken etc.) uit het platform weer te geven en geeft toegang tot de ID's, metadata en afbeeldingen van de tools.
Modules en andere tools toewijzen aan cliënten kan met behulp van de nieuwe Tools REST-API endpoint.

De technische documentatie wordt geüpdatet met deze nieuwe informatie

REST-API: nieuw User endpoint

Deze wijzigingen zijn relevant voor organisaties die het Minddistrict platform integreren met systemen van derden

Het nieuwe User REST-API endpoint maakt het mogelijk om metagegevens van gebruikersaccounts op te halen. Bijvoorbeeld of de gebruiker ooit een wachtwoord heeft aangemaakt of wanneer voor het laatst is ingelogd.

Het User end point kan ook gebruikt worden om account gerelateerde e-mails te triggeren, zoals de welkomstmail of de e-mail om een wachtwoord te resetten.

Meer informatie? Kijk in de technische documentatie

Kleine wijzigingen

Naam van Nexmo aangepast in privacyverklaring

De naam van onze externe leverancier voor videobelgesprekken is gewijzigd van Nexmo in Vonage. Deze naamswijziging is doorgevoerd in onze privacyverklaring.